Boya Nasıl Yapılır | Sivas Modern Yapı İnş. Taah. Emlak San. ve Tic. Ltd. Şti.

Boya nasıl yapılır

 

Birinci Asama:

Boyamıza başlamadan önce dekorasyon yapacağımız yerin oncelikle zeminin ve eşyalarının temiz naylon branda ile kaplanması gerekir. Bu işlem bir çok kimseye zor gelebilir ama sonuçta kazançlı çıkacağınız kesindir, çünkü amatör olarak boya-badana yapmak isteyenler yeri ve esyaları kirletebilirler.


İkinci Asama:

Zemin ve eşyalarımızın üzerine naylon brandamızı serdikten sonra kabaran, kavlayan ve bozulan zeminin temizlenmesi, kazınması gerekmektedir. Kazınan zeminin tamir işleminden önce poli izole malzeme uygulanması gerekir. Bu işlem alçının duvarla bütünleşmesine, alçının duvara daha iyi tutunmasına yardımcı olacaktır ve duvarda bulunan tozuda temizliyecektir.


Üçüncü Aşama:

Bu işlemlerden sonra alçımız karılır. Alçı karma oranı çok önemlidir. Bu oran 1 ölçek suya 2 ölçek alci şeklinde olmalıdır. Sertlik veya yumusaklık alçının durumuna göre su ya da alçı ekleyerek ayarlanır. Alci kullaniminda saten alçı kullanmamiz gerekir bunun nedeni normal alçınin cok cabuk donmasi sonucu dekorasyon da sorunlar yaşıyacağımizdandır. Saten alçı en az 45 dakika donmaz. Alçı yapmadan önce bunu mutlaka göz önünde bulundurarak saten alçı kullanınız.


Biryerin komple alçı çekilmesi gerekiyorsa daha fazla alçı sarf edileceğinden yarım kova suya doyana kadar alçı atılır. Alçı atılırken dikkat etmemiz gereken nokta alçıyı serperek suya atmaktır. Suya birden alçımızı atarsak alçı ıslanmaz ve karıştırırken zorluk yaşarız. Alçımız 5 dakika kadar bekledikten sonra mala ya da karıştırıcı matkap ile karıştırılır ve uygulamaya geçilir.


Dorduncu Aşama:

Bu aşamamızda çekilen alçının ve tamir yerlerinin kuruması beklenir. Kuruma işleminden sonra duvarlar zımpara ile boyanın şekline göre (plastik, yağlı boya olabilir) ince veya kalın numaralı zımpara ile zımparalanır. Bu işlem ince detay gerektirir. Cok dişli bir zımpara ile zımpara yapilirsa duvarlar çızilir ve pis bir goruntu olusur.
Eğer zemin komple alçılandı ise poli-izole malzeme ile astarlanır. Tamirlerde sadece tamir üzerlerine poli izole uygulanır.


Besinci Aşama:

Bu aşamamızda uygun renk seçimidir. Renk seçimi boyanacak yerin genişlik, işik alma durumuna (pencere sayısı, güneş alma durumu vb.) göre yapılır.
Altıncı Aşama: Rengimizi uygulama safhasıdır. Yardımcı malzemeler olan rulo ve fırça seçimi çok önemlidir.


Boya ayarlanırken inceltme oranlarına dikkat edilmelidir. Boyamız ne çok sulu nede cok katı olmalıdır (inceltici boyaya gore değişir tiner, neft, selulozik tiner, su vb.)
Duvarin boyamadan once firca ile tavan kestirmeleri yapilmalidir ki duvar boyasi tavana tasmasin. Kestirme işleminden sonra rulo ile boya uygulamasina gecilir. Rulo boyaya cok fazla batirilmamalidir, cok fazla boya olan rulo boyanin yerlere dokulmesine neden olacaktir. Rulo icin izgara kullanmak buyuk fayda saglayacaktir. Izgaraya surulen rulo fazla boyayi atacaktir.


Rulo ile uygulama yapilirken boya bir yönden diger bir yone dogru uygulanir. Tekrar yas iken bir kez daha uzerinden ayni yone dogru gidilir. Bu işlem boyanin her yere esit dağılmasını sağlayacaktır. Böylelikle birinci kat bitirilip kuruması beklenir.
İlk kat kuruduktan sonra ikinci kat yine yukarıda anlatıldığı şekilde uygulanarak yapılır.
Umarız boya - badana yapmayıdşünenler icin yukarıdaki bilgiler işinize yarar. 

Hemen Ara
WhatsApp